Benim Blog

Bir başka WordPress sitesi

Visual StudioWindows

WSUS Internal Database sorunları ve bakımı

Kurumlardaki en büyük sorunlardan biriside ağdaki kayıtlı bilgisayarların yeterli güvenlik güncelleştirmelerini alıp almadığının kontrolüdür. Microsoft tarafında her ay standart güncellemeler yollansada 20 ve üzeri bilgisayarın bulunduğu yapılarda bu bilgisayarların güncellemeleri alıp almamasının dışında hepsinin aynı anda güncelleme almasıda büyük sorundur. Daha büyük yapılar bunu SCCM veya PDQ Deploy gibi uygulamalarla çözüyor olsada, maliyetleri açısından ücretsiz WSUS sunucusu hala birçok kurumda ilk sıralar kullanılmaya devam etmektedir.

Burada uzun uzun Wsus kurulumundan bahsetmiyor olacağım, zaten yüzlerce kaynaktan kurulumlara ulaşabilirsiniz. Sorun olan nokta eğer kurulum sırasında bir SQL sunucu yerine Internal database (SUSDB) seçtiyseniz sonraki aşamalarda nasıl ilerlemek gerekiyor biraz bundan bahsedeceğim. SUSDB kullananların en büyük sorunu, WSUS ile hayatınıza devam ederken, sürekli yeni güncellemelerin dışında, dil dosyaları, güncel driver dosyaları gibi kullanıcılarınızın alması gereken tüm içerikleride paylaşıyor oluyorsunuz.

Bir süre sonra artık o güncellemelere ihtiyaç kalmadığı durumda devreye Cleanup Wizard çıkıyor. Güncelle – Sil süreçleri devam ettikçe sizin SUSDB bir süre sonra içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Öyle ki Wsus Server Cleanup Wizard bile not responding düştüğü hatta hata verip kapandığına bile şahit olabilirsiniz. Her database gibi, SUSDB de bakıma ihtiyacı var. Bunun için database bağlanmak için bir Management studio uygulamasına ihtiyacımız var. (Ücretsiz olarak herhangi bir sürümü kullanabilirsiniz, ben 2014 versiyonu ile ilerliyorum.)

Herşeyden önce bir database dosyası kullanıyor olsanızda bu dosyaya yine bir Management Studio ile bağlanabileceğinizi söylemiştik. Ben lokal kullanıcı ve direkt Wsus sunucu üzerinden işlem yapmaya devam ediyorum.

Server kısmına : np:\.\pipe\MICROSOFT##WID\tsql\query yazarak bağlanıyoruz.

Bağlandıktan sonra artık sunucuda genel bakım olarak yaptığınız işlemleri yapabilirsiniz. Veya aşağıdaki komut dosyasını indirerekte silme, birleştirme gibi şeyleri otomatik yaptırabilirsiniz.

Script dosyasını buradan indirebilirsiniz. (Referans – https://gallery.technet.microsoft.com/scriptcenter/6f8cde49-5c52-4abd-9820-f1d270ddea61/view/Discussions#content)

Çalıştırmadan önce her ihtimale karşı SUSDB sağ tıklayarak Tasks -> Backup kısmından bir database yedeği almak iyi olacaktır.

Sql dosyasını bir dizine çıkardıktan sonra;

sqlcmd -I -S \.\pipe\MICROSOFT##WID\tsql\query -i C:\dosyaadi\WsusDBMaintenance.sql

komutuyla çalıştırabilirsiniz. Aşağıda çalıştırmadan önceki ve sonraki backup dosyasının boyutunu görebilirsiniz. Bu komutu, sağlıklı olması açısından 6 ayda bir çalıştırmanız faydalı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir